3.1 Verkeersveiligheid
Wat willen we bereiken?
Reductie verkeersslachtoffers als onze bijdrage aan nul verkeersdoden Brabant.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Verkeersveilig inrichten van infrastructuur (Duurzaam Veilig).
- Stimuleren verkeersveilig gedrag door verkeerseducatie aan te bieden aan kinderen, scholieren en senioren.
- Samen met belangengroeperingen, zoals Veilig Verkeer Nederland, Politie, Fietsersbond en Senioren Overleg Gemeente Heusden optrekken om verkeerssituaties veiliger te maken en een integraal toegankelijke openbare ruimte te realiseren.
3.2 Mobiliteit
Wat willen we bereiken?
- De uitstoot van CO2/stikstof/fijnstof die veroorzaakt wordt door mobiliteit terugdringen
- Het aandeel duurzame brandstoffen bevorderen
Wat gaan we daarvoor doen?
- In 2019 wordt, naar verwachting, het nieuwe GVVP vastgesteld. Het belang van een duurzame en schone mobiliteit krijgt daarin een prominente rol. Gedacht moet worden aan het verminderen van autoverplaatsingen, het veranderen van vervoerswijzen (fiets, openbaar vervoer) en het schoner maken van voertuigmotoren (o.a. elektrisch/waterstof) en het onderzoeken van het autoluw maken van woon- en winkelgebieden. Ook de inzet van nieuwe of ander gebruik van bestaande infrastructuur kan een rol betekenen (snelfietsroute/vrijliggende fietspaden).
- Samen met de Provincie en onze buurgemeenten werken we de snelfietsroute tussen ’s-Hertogenbosch en Waalwijk verder uit.
- Samen met de Provincie en de vervoersmaatschappij optrekken om er voor te zorgen dat de kwaliteit van het openbaar vervoer wordt geborgd.
3.3 Duurzaam energieverbruik
Wat willen we bereiken?
- In 2030 wordt 50% van de energie bespaard op openbare verlichting en verkeerslichten.
- Verbetering en bescherming van het leefmilieu van mens, dier en plant.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Slim verlichten: alleen licht waar, wanneer en zoveel als nodig is.
- Bij nieuwe verlichting wordt voor materiaal en verlichting de meest functionele, maar ook duurzame en energiezuinige toepassing gekozen. Nu zijn dit nog aluminium masten met dimbare Led-verlichting. In de (nabije) toekomst kan dit een ander materiaal of andere verlichtingstechniek zijn.
3.4 Leefomgeving
Wat willen we bereiken?
- Verbetering van de leefomgeving om vestigingsklimaat te ontwikkelen en hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan werkgelegenheid en binding van (nieuwe) medewerkers uit de regio.
- Verbetering van de leefomgeving voor inwoners.
- Verbetering van luchtkwaliteit en verminderen geluidshinder.
- Een beheerstrategie die beter aansluit bij het gedachtegoed van Dromen.Doen.Heusden en die past binnen de visie van de omgevingswet.
Wat gaan we daarvoor doen?
- In 2019 wordt een beheerstrategie opgesteld waarbij gezocht wordt naar mogelijkheden om het principe “heel en veilig” voor het beheer van de openbare ruimte minder strak in te vullen. Denk hierbij niet alleen aan groen en verharding maar ook bijvoorbeeld aan bestrijding van onkruid en gladheid.
3.5 Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL)
Wat willen we bereiken?
- Verbeteren van de leefbaarheid in de kernen Vlijmen, Nieuwkuijk en Drunen door realisatie van goede aansluitingen op de A59 in combinatie met o.a. de realisering van ecologische verbindingszones, een goede parallelwegenstructuur en een waterbergingsgebied (project: Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat)
Wat gaan we daarvoor doen?
- In 2019 wordt, naar verwachting, het PIP (Provinciaal InpassingsPlan GOL) onherroepelijk.
- In 2017 is door de raad reeds een aantal zgn. mitigerende maatregelen gekoppeld aan de GOL vastgesteld. In 2019 worden de “mitigerende maatregelen” opgenomen in het GVVP.