1.1 Dromen.Doen.Heusden
Wat willen we bereiken?
- Inwoners en bedrijven faciliteren bij het realiseren van hun ambities, als zij bereid zijn daarvoor zelf ook de handen uit de mouwen te steken.
- De gemeente Heusden op de kaart zetten als aantrekkelijke plaats om te wonen, werken en recreëren.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Versterken van Dromen.Doen.Heusden. door regelmatig goede voorbeelden hiervan te communiceren en verder bijzonder vervolg te geven aan Dromen.Doen.Heusden.
- Doorontwikkeling van Dromen.Doen.Heusden. om zo de merkgedachte van de gemeente Heusden onder de aandacht van doelgroepen te houden waarbij we de opgedane ervaringen bij de inwoners ophalen.
1.2 Schaalverdieping
Wat willen we bereiken?
Benutten van de kracht en energie in de samenleving (zoals Buurt Bestuurt) en het verkleinen van de afstand tussen de inwoner en de overheid.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Wijken met Buurt Bestuurt worden daarin ondersteund. Overige wijken worden gestimuleerd tot invoering van Buurt Bestuurt. Vanaf 2019 verdubbelen we de kleinschalige reguliere wijkbudgetten.
- Naast doorgaan met het faciliteren van initiatieven uit de samenleving en het benutten van kennis uit de samenleving en digitale mogelijkheden, verder kijken wat inwoners, ondernemers en organisaties vinden van inwonersparticipatie en hoe we hieraan naar behoefte beter invulling kunnen geven.
1.3 Regionale en internationale samenwerking
Wat willen we bereiken?
- Omdat de grote maatschappelijke opgaven zich niet tot onze gemeentegrenzen beperken en de concurrentie minder tussen individuele gemeenten plaatsvindt, maar juist steeds meer tussen sterk presterende en geprofileerde regio’s, bundelen we onze krachten in diverse samenwerkingsverbanden (dansen op schalen) waardoor we een grotere rol van betekenis kunnen spelen en in staat zijn om publieke partijen gerichter te beïnvloeden en onderlinge afstemming te verwezenlijken.
- Lokale en subregionale opgaven nadrukkelijker op de Europese, nationale en regionale agenda’s krijgen en zodoende de realisatiekansen te vergroten.
Wat gaan we daarvoor doen?
‘Dansen op schalen’: afhankelijk van de opgave, samenwerken met verschillende regio’s, zoals Hart van Brabant, Noordoost Brabant en De Langstraat, maar ook met andere samenwerkingsverbanden (zoals GGD, GOL, Meierij, Maasgemeenten, Vestingsteden), bedrijven en kennisinstellingen.
De speerpunten voor de samenwerking binnen Hart van Brabant / Midpoint zijn:
- het verbeteren en op elkaar afstemmen van de werkgeversdienstverlening in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant;
- het duurzaam implementeren van elementen uit het project jeugdwerkloosheidsvrije regio;
- verschillende geïntegreerde projecten in het sociaal domein die de portefeuilles Maatschappelijke Ondersteuning, Jeugd en Participatie met elkaar verbinden;
- uitvoering van de Regionale Koers Jeugd(hulp) ‘Samen met de Jeugd’;
- een aantal gemeenten waaronder Heusden gaan verder met de inkoop van de Wmo-begeleiding;
- vervolg geven aan de integrale gebiedsopgave Loonse en Drunense Duinen plus Schil;
- vanuit Wonen verder werken aan het huisvesten van bijzondere doelgroepen, samen met partijen die in de uitvoering een grote rol spelen zoals woningbouwcorporaties, zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties;
- het omvangrijke project SMILE (Sociaal-Maatschappelijke Innovatie Labs Energieneutrale Woningvoorraad Midden-Brabant);
- onderzoek naar wat de regionale vraag (en het aanbod) aan warmte is, zodat die kennis bij kan dragen aan oplossingen voor gasloos wonen;
- de verschillende leisureprogramma’s die inmiddels zijn samengevoegd tot één programma Midpoint Leisure.
Met het uitgangspunt lokaal wat lokaal kan en regionaal wat regionaal moet, willen de samenwerkende gemeenten in Noordoost Brabant een gezamenlijke bijdrage leveren aan de welvaart en het welzijn in Noordoost-Brabant. De speerpunten voor de samenwerking binnen Noordoost-Brabant/Agrifood Capital zijn gericht op:
- de transitie van de landbouw;
- klimaat en energie;
- voeding en gezondheid.
Binnen deze context wordt gewerkt aan een aantal meetbare doelstellingen, specifiek voor Heusden, welke in de komende twee jaar worden gerealiseerd.
De huidige samenwerking op het gebied van Wonen, Economie & Leisure en Transities in Langstraatverband wordt gecontinueerd. Aanvullend zetten we in op onderwerpen als ondermijning, arbeidsmigranten en duurzaamheid.
Actief inzetten op de totstandkoming van het Van Gogh Nationaal Park, waarin de Loonse en Drunense Duinen, het Groene Woud en de Oostelijke Langstraat binnenkort samen gaan.
1.4 Digitaliseren overheid
Wat willen we bereiken?
- In toenemende mate diensten via internet aan de inwoners en bedrijven van gemeente Heusden aanbieden. Daarnaast houden we de traditionele kanalen open.
- De informatiebehoefte van inwoners en ondernemers is leidend bij het aanbieden van online informatie via digitale media van de gemeente. Deze media helpen inwoners en ondernemers zo goed mogelijk om de belangrijkste taken waarvoor zij de gemeente nodig hebben, online te regelen.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Doorontwikkelen e-Formulieren en toevoegen van digitale dienstverlening (o.a. burgerzaken, sociaal domein, digitale afwikkeling pachtcontracten) voor inwoners en bedrijven.
- Onderzoeken of er meer producten en diensten aangeboden kunnen worden via MijnOverheid (bovenop de reeds geïmplementeerde processen, zoals WOZ-beschikkingen en OZB-aanslagen). Met het uitbreiden van digitale toepassingen nemen de mogelijkheden van de inwoners toe om, vanuit huis, zich te melden bij de gemeente. Het doorgeven van verhuizingen, aanvragen van reisdocumenten zal op de korte termijn vanuit huis mogelijk zijn.
- In 2018 is een pilot gestart met de uitbreiding van openingstijden, het uitreiken van reisdocumenten in Drunen en het werken op afspraak. Eind 2018 is een 1e evaluatie hiervan opgemaakt en de resultaten hiervan zullen uitgerold worden in 2019.
1.5 Informatiebeveiliging
Wat willen we bereiken?
Zorgvuldig en betrouwbaar omgaan met de gegevens van onze inwoners en bedrijven met inachtneming van de Baseline Informatieveiligheid Gemeenten (BIG) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Wat gaan we daarvoor doen?
- Doorontwikkeling en implementatie van het informatiebeveiligingsbeleid, gebaseerd op de Baseline Informatieveiligheid Gemeenten (BIG). Uitvoering van het informatiebeveiligingsbeleid (dit beleid wordt naar verwachting eind 2018 vastgesteld) waaronder het uitvoeren van risicoanalyses, toegangsbeveiliging in de breedste zin van het woord, omgang met beveiligingsincidenten etc.
- Er zullen uitgebreidere audits uitgevoerd worden op de gegevensbescherming op grond van de BIG/AVG.
1.6 Verkoop gemeentelijke panden en gronden
Wat willen we bereiken?
Met het verkopen van gemeentelijke eigendommen (panden en (cultuur)gronden), die niet meer nodig zijn voor de uitvoering van beleid, bijdragen aan een gezonde financiële positie.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Cultuurgronden en panden die niet meer nodig zijn voor de uitvoering van beleid, worden bij gelegenheid gefaseerd verkocht.
- Monitoren en bijstellen van de prioritering voor verkoop panden en (cultuur)gronden.