2.1 Integrale veiligheid (Kadernota)
Wat willen we bereiken?
- Aanpakken van georganiseerde ondermijnende criminaliteit.
- Bevorderen van een veilige leefomgeving.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Zorgdragen voor prioritering van bestaande ondermijningsbeelden binnen het Regionaal informatie en expertise centrum (RIEC). Naar aanleiding van deze prioritering het samenbrengen en doen uitvoeren van onderzoeken in samenwerking met FIOD, Kansspelautoriteit, Openbaar ministerie, politie etc.
- Verder intensiveren van de activiteiten van het Heusdens Interventie Team (HIT) om zo criminaliteit/overlastcasuïstiek eerder te signaleren en integraal op te pakken.
- Woninginbraken terug dringen door o.a. het inzetten van buurtpreventie, preventieadviezen, het project “Waaks” (alertheid hondenbezitters) en het versturen van besmettingsbrieven (informatie aan buurtbewoners n.a.v. woninginbraak) en gebruik maken van buurtapps.
- Terugdringen van druggerelateerde overlast onder andere door het sluiten van panden en deelname aan repressieve politie-acties. In de preventieve sfeer willen we met name aan de voorkant aandacht voor het terugdringen van drugsgebruik. Hiervoor gaan wij voorlichting geven op scholen en bij (sport)verenigingen..
- In het kader van de vergunningverlening worden gekekeken welke aanvullende mogelijkheden er zijn om de integriteitstoets (wet BIBOB) in te zetten. Ook wordt gekeken hoe een Verklaring omtrent gedrag (VOG) breder toegepast kan worden.
- Overleg met politie over inzet op High impact crimes waaronder overvallen, woninginbraken e.d.
- In meerdere situaties kan ook cameratoezicht een ondersteunende oplossing bieden. Op dit moment loopt er een project. Indien dit een succes blijkt zal dit structureel worden voortgezet en mogelijk op meer plaatsen worden toegepast. Hierbij kijken we wel naar proportionaliteit irt tot het doel waarvoor ze worden ingezet.
- Om strenger te kunnen handhaven is extra inzet en zichtbaarheid van wijkagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) onmisbaar. Vanaf 2019 zal de capaciteit van BOA’s worden uitgebreid.
2.2 Crisisbeheersing / Veiligheidsregio Brabant-Noord
Wat willen we bereiken?
- Adequaat reageren op en het beheersen van een (mogelijke) crisis.
- Terugdringen van slachtoffers bij calamiteiten (bijv. brand/groot ongeval).
Wat gaan we daarvoor doen?
- Deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling ‘Veiligheidsregio Brabant-Noord’ om incidenten en rampen te voorkomen, te beperken en te bestrijden. Het waarborgen van de regionale taken als het gaat om fysieke veiligheid en om de voorbereiding op rampenbestrijding en crisisbeheersing.
- Gemeente Heusden is verantwoordelijk voor het getraind houden en opleiden van medewerkers die vanuit deze gemeente deelnemen aan regionale crisisorganisatie (bevolkingszorg).
- We blijven investeren in onze jeugdbrandweer waardoor wordt bijgedragen aan een adequaat opgeleide brandweer in de toekomst.
2.3 Omgevingsbeleid
Wat willen we bereiken?
Voorkomen, beperken en/of beheersen van risico’s in de fysieke leefomgeving (conform Wabo).
Wat gaan we daarvoor doen?
Het Omgeving beleidsplan wordt ieder jaar vertaald in een uitvoeringsprogramma waarin een aantal doelstellingen voor dat jaar prioriteit krijgt. Praktische invulling van het uitvoeringsplan volgt eind 2018.