Begroting 2019 -2022

Financiering

Financiele ontwikkeling en beleid

Financiële ontwikkeling en beleid

De Nederlandse economie groeit snel en is sterk. De Nederlandse economie zal dit jaar met 3,3 procent groeien en volgend jaar naar verwachting met 2,9 procent. Dat is fors boven het Europese gemiddelde van 1,8 procent. Ook de werkeloosheid is flink afgenomen. Deze ontwikkelingen hebben een positieve uitwerking op de financiële markten. De rente is begonnen de weg ‘naar boven’ heel voorzichtig te verkennen, maar de Europese Centrale Bank heeft echter aangegeven dat de beleidsrente minstens tot en met de zomer van 2019 ongewijzigd zal blijven.

Mondiaal zijn er diverse ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op een verdere groei van de economie. Te denken valt aan de wispelturige president Trump waardoor handelsconflicten kunnen ontstaan tussen Amerika en diverse landen, de onrust rond de politieke situatie in Italië, politieke strubbelingen met Iran en het verdere verloop van Brexit.

Bij de financiële markten zien we op dit moment dat de marktrentes heel licht stijgen, maar forse stijgingen van de kapitaalmarktrente (lange rente) worden in 2019 niet verwacht.

Schatkistbankieren
Gemeenten zijn sinds 2014 verplicht om tegoeden uitsluitend bij het Rijk of andere decentrale overheden weg te zetten. Het primaire doel van de maatregel is het terugdringen van de staatsschuld. De gemeente Heusden heeft in 2019 naar verwachting geen of zeer beperkte liquiditeitsoverschotten.

Wet Hof
Op grond van Europese afspraken mag het begrotingstekort van de Nederlandse overheid niet groter dan 3% zijn. Het Rijk wil er met de Wet houdbare overheidsfinanciën (Wet Hof) voor zorgen dat gemeenten een bijdrage leveren aan het terugdringen van het overheidstekort. Hiervoor wordt een limiet gesteld aan de bijdrage die gemeenten in het begrotingstekort mogen hebben. Overschrijding van deze limiet kan daarbij tot sancties leiden. Echter gelet op de Rijksbegroting blijven de tekorten ruim binnen de limiet van 3% van de begrotingsomvang. Tot op heden heeft de Wet Hof voor Heusden geen gevolgen gehad, omdat de ontwikkeling van de EMU-saldi op macro-niveau niet leiden tot overschrijdingen.