9.1 Woningbouw
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
We spelen in op de behoeften (vraag) van de woonconsument en voldoen aan de volkshuisvestelijke opgave. Op deze manier draagt consumentgericht, levensloopbestendig, circulair en duurzaam bouwen bij aan een uitgebalanceerd en gevarieerd woningaanbod.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Inzetten kavelwinkel en mogelijkmakers voor het realiseren van woonwensen particuliere kopers.
- Met de corporatie prestatieafspraken maken voor het passend kunnen toewijzen van sociale woningen aan de doelgroep van beleid.
- Voldoende (circa 70%) van het woningbouwprogramma voor de komende tien jaar vastleggen in harde plancapaciteit waardoor er zekerheid is op ontwikkeling maar er ook voldoende flexibiliteit is om in te kunnen spelen op actuele behoeften.
9.2 Doorstroming en betaalbaarheid
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
In overleg met corporaties en marktpartijen het op peil houden van de voorraad betaalbare (huur)woningen voor doelgroepen met lage(re) inkomens.
Wat gaan we daarvoor doen?
Doorstroming
- Om er voor te zorgen dat inwoners nu en in de toekomst over passende huisvesting kunnen beschikken gaan we op basis van nieuwbouw een betere doorstroming op de woningmarkt stimuleren.
Betaalbaarheid
- Energielasten vormen een steeds groter deel van de woonlasten. In de woonvisie Dromen waarmaken is betaalbaarheid als speerpunt benoemd waarbij energiebesparing als belangrijke mogelijkheid gezien wordt om woonlasten te beperken. We zien een rol voor ons weggelegd in bewustwording, informatievoorziening, het bij elkaar brengen van partijen en in het wegnemen van belemmerende regels die niet perse noodzakelijk zijn.
Sociale woningbouwopgave
- We maken afspraken met de corporaties over de beschikbaarheid van woningen voor dedoelgroep (zoektijd en omvang van de sociale voorraad zijn daarbij relevante indicatoren). Opgaven in de sociale huur zijn met name kwalitatief en zullen voor een belangrijk deel via nieuwbouw, verbetering, aanpassing en (op kleine schaal) vervanging van bestaande woningen vorm krijgen. We houden bij nieuwbouw rekening met het toevoegen van 300 sociale huurwoningen tot 2022. Een groot deel daarvan wordt gerealiseerd in het Geerpark.
- In 2019 worden met de corporaties nadrukkelijker afspraken gemaakt over het goedkoop en het duur scheefwonen.
9.3 Wonen en zorg
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Levensloop geschikte woningen. Vergroten van de mogelijkheden om zo lang mogelijk in een reguliere woning te blijven wonen.
- Faciliteren van initiatieven gericht op wonen in combinatie met zorg die inspelen op de lokale behoefte.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Faciliteren van initiatieven op het gebied van wonen in combinatie met zorg.
- Voor het levensloop geschikt nieuw bouwen zijn we afhankelijk van de medewerking van corporaties en marktpartijen en afspraken die daarover gemaakt kunnen worden. We onderzoeken (actualiseren/onze rol-afhankelijkheid van derden schetsen) in Langstraatverband de haalbaarheid van de invoering als richtlijn van de ontwerpwijzer voor het levensloopgeschikt wonen, ontwikkeld door het Senioren Overleg Gemeente Heusden.
9.4 Bestemmingsregelingen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Alle bestemmingsregelingen zijn actueel en digitaal te raadplegen. Actueel wil zeggen dat er geen urgentie of noodzaak is om vooruitlopend op het toekomstige omgevingsplan een bestemmingsplan vast te stellen.
Wat gaan we daarvoor doen?
In 2019 worden vastgesteld:
• Von Suppéstraat;
• Steenenburg
• Bestemmingsplan Buitengebied 4e herziening
• Bestemmingsplan Het Hoog
• Bestemmingsplan Bedrijventerrein Vliedberg
• Bestemmingsplan Bedrijventerrein Bakkersdam
• Parapluplan woningaantallen
• Reparatieplan bedrijventerrein Heesbeen
9.5 Grondexploitatie
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Verminderen boekwaarde.
- Adequaat kostenverhaal.
- Risicomanagement en financieel optimaal resultaat.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Zoveel mogelijk grond verkopen door inzet van de kavelwinkel en het sluiten van overeenkomsten met projectontwikkelaars. En actieve verkoop van bedrijfskavels.
- Kosten verhaal via actieve grondverkoop, anterieure overeenkomsten en exploitatieplan.
9.6 Omgevingswet
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Gemeente Heusden is bij inwerkingtreding omgevingswet in 2021 inhoudelijk en organisatorisch klaar voor het toepassen van het instrumentarium van deze wet.
Wat gaan we daarvoor doen?
De uitvoering van het werkprogramma voor de invoering van de omgevingswet.
9.7 Centrumplan Vlijmen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Herontwikkeling van het centrum (Plein en directe omgeving) van Vlijmen.
- In het nieuwe centrum zullen wonen, winkelen en verblijven hand in hand gaan.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Het Paviljoen op het plein centrum Vlijmen is eind 2018 opgeleverd en de drie units zijn in gebruik genomen door een bloemist, kapper en ondernemer visrestaurant. Na afronding van de werkzaamheden openbare inrichting rond het paviljoen eind 2018 kan het Centrumplan als majeur project worden afgesloten. In 2019 zal in de jaarrekening 2018 over het plan een laatste keer worden gerapporteerd.
9.8 Geerpark
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Geerpark is gelegen aan de westzijde van Vlijmen, waar ca. 800 woningen worden ontwikkeld in een groene, waterrijke, duurzame nieuwbouwwijk. Het plangebied is ca. 48 hectare. Samen met wooncorporatie Woonveste pakt de gemeente de realisatie van het gebied op met als ambitie om van Geerpark één van de meest duurzame nieuwbouwwijken van Nederland te maken. Duurzaam in drie opzichten: economisch, ecologisch en sociaal.
- Dit betreft een gasloze wijk. Het streven is om nagenoeg alle woningen in Geerpark nul op de meter woningen (NOM) te realiseren (Alle woningen in Geerpark zijn Nul op de meter woningen (NOM), dan wel NOM geschikt. NOM geschikt zijn woningen waar nog geen zonnepanelen op zijn aangebracht, maar waar dit wel mogelijk is).
Wat gaan we daarvoor doen?
- Geerpark zal zich in 2019 verder ontwikkelen.
- Fase 1b Morgen (II en Mortelweg) zal afgerond worden.
- Fase 1c (Goede Morgen) zullen naar verwachting de laatste woningen gerealiseerd worden door Geerpark BV (afhankelijk van de verkoop van de woningen in 2018)
- In fase 3a en fase 2b kan gestart worden met de bouw van de woningen.
- In 2018 wordt er een plan van aanpak gemaakt voor het restant van Geerpark. Op basis van dit plan en de verkaveling kan een ontwikkelaar gecontracteerd worden voor deze laatste fase.
- In 2019 zal er weer een jaarlijkse herziening van het exploitatieplan komen.
9.9 De Grassen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
De gemeente Heusden en Van Wanrooij Projectontwikkeling willen De Grassen in Vlijmen ontwikkelen tot een nieuw woongebied. In het gebied (circa 40 hectare) is een programma beoogd van circa 800 woningen dat zijn aftrek moet vinden bij woonconsumenten uit de gemeente zelf en de wijde regio van Den Bosch tot Waalwijk.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Het doel is om in 2019 het bestemmingsplan (fase 2) vast te stellen. Of dit haalbaar is, is afhankelijk van de voortgang van de PIP procedure van de GOL. De GOL is nodig voor de benodigde verkeersstructuur om de Grassen te ontsluiten.
- Verder is het de verwachting dat in 2019 fase 1 woonrijp gemaakt kan worden.